fbpx

Nappali takarítás módszerének alkalmazása az oktatási intézményekben

 

Az elmúlt időben a nevelési-oktatási intézmények digitális oktatásra álltak át a koronavírus járvány miatt. A tantermen kívüli, digitális munkarend 2021. május 10-től megszűnt, az iskolák pedig rendes munkarendre álltak át nyári szünetig. A szünet után minden visszaáll a normális kerékvágásba és a diákok visszatérhetnek a tantermekbe és a kollégiumokba. A biztonsági óvintézkedések betartása mellett kulcsfontosságú szerepet tölt be a nappali takarítás bevezetése.

Kiemelten fontos lesz, hogy az oktatási létesítmények karbantartásáért felelős dolgozók megértsék a nappali takarítás jelentőségét. Az iskoláknak hatékonyan kell kommunikálniuk a diákok, a szülők és a személyzet felé, hogy elkötelezettek a legmagasabb szintű tisztaság fenntartásában. Ehhez az elkötelezettséghez a nappali takarítás is hozzá tartozik.

 

Nappali takarítás előnyei

 

  • A tisztaság jobb megítélése – A koronavírus járvány miatt a tisztaság minden ember gondolataiban megfordul. Ha a gondnokok akkor takarítanak, amíg mások is az épületben tartózkodnak, az azt a felfogást eredményezi, hogy az iskola komolyan veszi a higiéniai előírásokat. Ez nyugalmat biztosít a diákok, a személyzet és a látogatók számára, és azt fogja közvetíteni, hogy az iskola az egészséget és a biztonságot helyezi előtérbe.

 

  • Fokozott munkavállalói morál – Mivel az iskolák egyre inkább támaszkodnak a takarító személyzetre a magasabb szintű tisztaság fenntartása érdekében, fontos, hogy elismerjék a hosszú órákkal járó, kemény munkát, amelyet ezek az alkalmazottak minden nap végeznek. A takarítás nem a legelbűvölőbb és legkifizetődőbb karrier, tehát kulcsfontosságú minden, amit a létesítmények megtehetnek a munka, a magánélet és az elégedettség egyensúlyának javításának érdekében. A takarító személyzet nappali órákban történő foglalkoztatása lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy felszabaduljanak az esti munkaórák, és visszatérjenek a rendszeres alvásra, a családjukkal és a barátaikkal történő időtöltésre. Ha a beosztottak boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, lendületesebbek és motiváltabbak lesznek. A nappali műszakos álláshirdetésekre több jelentkező lesz, mint az estire, ez pedig a csökkenti a fluktuációt.

 

  • Jobb takarítási eredmények– Amikor a karbantartók nap közben takarítanak, a nappali látási körülmények miatt jobban észreveszik a porfelhalmozódást és a foltokat a szőnyegeken. Ráadásul, ha akkor távolítják el a baktériumokat a felületekről, miközben más emberek is az épületben tartózkodnak, az segíthet csökkenteni a kórokozók és a betegségek terjedését. A diákok és a tanárok nap közben szintén jelezhetik a karbantartó személyzetnek, ha például hiányzik valami a mosdókból, kifolyik a szappan vagy egyéb takarítással kapcsolatos váratlan teendőket kell elvégezni, ők pedig azonnal orvosolhatják a problémákat.

 

  • Csökkentett munkaerő költségek – A munkaerőköltség gyakran az egyik legnagyobb akadály, ha a létesítmények karbantartásáról van szó.Néhány éjszakai takarítási műszakért magasabb béreket kínálnak, hogy vonzóbbá tegyék a pozíció betöltését. És bár rendkívül fontos, hogy a gondnokoknak normális megélhetési bért fizessenek és lehetőségeket kínáljanak nekik az előmenetelhez, a nappali tisztítással költségmegtakarítást lehet elérni. Ráadásul a takarítók nap közben hatékonyabban végezhetik el a szükséges munkát, ami tovább csökkentheti a költségeket.

 

  • Csökkentett energiafelhasználás– Ha az éjszakai karbantartásról nappalira állunk át, csökkenthetjük az éjszakai áram fogyasztást (világítás,  fűtés, légkondicionálás stb.). Ha ezek az épületek éjszaka bezárnak, akkor már nem kell a villamos energiát, a hűtési vagy fűtési rendszereket teljes kapacitással működtetni. Az egyetemi épületek gyakran elég nagyok, így a fenntarthatóság terén elért bármilyen előrelépés hosszú távon nagy változást hozhat.

 

Tanácsok az iskoláknak nappali takarításhoz

 

Az takarítási feladatok átszervezése a nappali órákra számos előnyt biztosít a létesítmény, a látogatók és a gondnokok számára, a tisztább terektől a környezeti megtakarításokon át, a munkavállalók fokozott elégedettségéig. Ha nappali takarításra szeretne átállni, de nem biztos abban, hogy hogyan valósítsa meg sikeresen, vegye figyelembe az alábbi javaslatokat:

 

  • Olyan személyzetet alkalmazzon, akik barátságosak és nem okoz problémát számukra, ha mások körül kell takarítaniuk. Ha jelenlegi alkalmazottainak egy része nem áll készen a nappali takarításra, próbáljon meg alternatív feladatokat adni számukra.

 

  • Kövessen egy olyan ütemtervet, amely továbbra is lehetővé teszi a beltéri működést, minimalizálva a zavaró tényezőketA nappali takarításnak hatékonynak kell lennie anélkül, hogy túl sok zajt okozna, különösen az oktatási intézményekben vagy a könyvtárakban.
  • Ismertesse meg a takarító személyzetet az iskolai alkalmazottakkal, akár névtábla kitűzők vagy szakmai egyenruhák révén. Ha mások is megismerkednek a karbantartói személyzettel, akkor nyitottabban kommunikálhatják számukra a takarítással kapcsolatos teendőket, illetve barátságosabb légkör alakulhat ki, ez pedig tisztább épülethez fog vezetni.

 

  • Győződjön meg arról, hogy a takarító személyzet magabiztosan tud kommunikálni az általuk használt termékekről és folyamatokról abban az esetben, ha kérdéseket kapnak. Mivel manapság sok ember aggódik a tisztítás hatékonysága miatt, az alkalmazottaknak fel kell készülniük arra, hogy elmagyarázzák hogyan takarítanak, illetve milyen fertőtlenítőszereket használnak a biztonságos és hatékony folteltávolításhoz.

 

Szeretne többet megtudni az általunk alkalmazott nappali takarítás módszeréről?

Amennyiben szeretné részletesebben megismerni vagy akár személyesen is megtapasztalni a módszer előnyeit, akkor kérjen saját helyszíni bemutatót. Keressen fel minket, és érdeklődjön a lehetőségekről a [email protected] email címen vagy a +36 30 629 2952 telefonszámon!