fbpx

A kiömlött folyadékok, a szennyeződések és a foltok képesek visszafordíthatatlanul károsítani és elszínezni a padlószőnyegeket. Ami szőnyegkarbantartást illeti az épületet üzemeltető cégek számára kihívást jelent a különböző foltok és elszíneződések azonosítása, illetve, hogy kiderítsék a kezelésük és eltávolításuk helyes módját. A megfelelő irodai szőnyegtisztítás és karbantartás számos előnnyel rendelkezik, beleértve az elégedett ügyfeleket is. Ezért is fontos, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők megértsék a helyes módját a kiömlött folyadékok, szennyeződések és foltok kezelésének, valamint, hogy hogyan lehet azok előfordulását csökkenteni.

 

Az irodai szőnyegtisztítás prioritása

 

Az elhanyagolt foltos szőnyegek arra kényszeríthetik a létesítmény üzemeltetőit, hogy idő előtt cseréljék ki a szennyezett szőnyeget, ami növeli a elszállítandó hulladék mennyiségét, nem is beszélve a környezetre gyakorolt hatásukról. A teljes faltól falig szőnyegcsere önmagában is nagyon időigényes és költséges folyamat, de a létesítmény a bizonyos területekhez való hozzáférést is gátolni  szokta. Ez további fejfájást okoz a vezetőknek, és zavarhatja az ügyfeleket és az ott dolgozókat egyaránt.

A kiömlött folyadékoknak és egyéb szennyeződéseknek megfelelő karbantartása hosszabb élettartamot és szebb szőnyeget eredményez. A szőnyeg jobb megjelenése közvetlen hatással van az ügyfelek megtartására és a jövedelmezőségére. A legújabb Harris Poll-kutatások szerint az amerikaiak több mint fele (58%) feltételezi, hogy az egész létesítmény elhanyagolt állapotban van, miután szennyezett szőnyegeket látnak. Ezenkívül a fele kevesebb időt töltene el a létesítményben, illetve 56% alternatív helyet keresne magának bármilyen tevékenységet is végez. A létesítmények egyre inkább az üzemeltetőkre támaszkodnak, hogy segítsék őket a tisztaság fenntartásában az ügyfélkör megtartása és a hűség fokozása érdekében.

 

A irodai szőnyegtisztítás terminológiájának megértése

 

Általában az üzemeltetők a szőnyegek megbízható gondozói, akik fontos szerepet játszanak a padlóburkolatok élettartamának meghosszabbításában azáltal, hogy megfelelően kezelik a foltokat, a szennyezett területeket és az azon kiborult folyadékokat. Noha egyesek felcserélhető módon használhatják ezeket a kifejezéseket a szakembereknek meg kell érteniük a kulcsfontosságú különbségeket és tisztában kell lenniük a megfelelő kezelés módjával.

 

 

Kiömlés

A véletlenszerű kiömlés az elsődleges tettes, amely pacákat és foltokat okoz. A kiömlés típusa a létesítmény tevékenységétől és céljától függ leginkább. A legtöbb szervezet számíthat az ételek és italok kiömlésére, de sokszor előfordulhat a kiömlött mechanikus olaj, viasz, festék és egyéb folyadék, illetve szilárd anyag is. Folyadék kiömlések esetén használjon tiszta, száraz rongyot, és azonnal fel kell itatni a felesleges nedvességet, amíg az már nem jelenik meg a rongyon. Ha nagyobb területen történik ugyan ez, használjon nedves porszívót, hogy eltávolítsa, mielőtt megszáradna a szennyeződés. Fontos, hogy ne felejtsen el védőeszközt viselni a kiömlött anyagok tisztításakor, hogy megakadályozza a baktériumok terjedését.

 

Szilárd szennyeződések

Ha egy szerves anyag kiömlik a szőnyegre, foltot hoz létre. Ezek az anyagok nem változtatják meg tartósan a szőnyeg szálait és ez megkülönbözteti őket. Minél hamarabb kezelik a szőnyegfoltokat, annál jobb. Csakúgy, mint a folyadék kiömlésénél, először távolítsa el a nedvességet, hogy megakadályozza a szőnyegbe való beágyazódását. Ezután finoman vigye fel a megfelelő vegyszert az adott helyre, és dörzsölje bele a folttisztító eszköz segítségével. Ügyeljen arra, hogy az jobb megjelenés érdekében kezelje a környező területet is.

 

Folt

Ha a foltokat és a kiömlött anyagokat felügyelet nélkül hagyják, azok állandóvá válhatnak. Idővel az anyag beágyazódik a szőnyegszálakba és elszíneződést okoz. Bizonyos típusú szőnyegfoltokat nehezebb eltávolítani, de nem lehetetlen a megfelelő megoldással. Győződjön meg arról, hogy különféle tisztító megoldások vannak az arzenáljában. A speciális tisztítószereket juttassa a kezelt területre a szőnyeg szálainak megemelésével egy időben. Hagyja a megfelelő ideig hatni a gyártó utasítása szerint. Ha a tisztítószer alkalmazása után néhány nappal ismét megjelenik egy folt, ismételje meg a folyamatot.

 

A foltok keletkezésének megakadályozása

 

Az irodai szőnyegen történő folyadék kiömlésének és a foltok kezelésének legjobb módja a megelőző intézkedések meghozatala az előfordulásuk minimalizálása érdekében. Hogy segítse az épület bérlőit, látogatóit és alkalmazottait korlátozzák a kellemetlenségeket az alábbi stratégiák alkalmazásával:

Irányelvek meghatározása

Egyes létesítmények megtiltják a látogatóknak, hogy külső ételeket vagy italokat hozzanak be, hogy elkerüljék a szőnyeggel borított területeken történő kiömlést. A üzemeltetőknek arra kell ösztönözniük az ügyfeleket, hogy emlékeztetőül tüntessék fel a bejáratnál a megfelelő táblákat. Az ételek és italok behozatalát megengedő létesítményeknél fontos emlékeztetni az ügyfeleket és a személyzetet, hogy fokozottan ügyeljenek erre és tartsanak kupakot vagy fedelet a poharakon és dobozokon, ha éppen nem használják őket.

 

Az alkalmazottak képzése a fokozott ellenőrzésre

Lehetséges, hogy a foltok akkor keletkeznek, ha az üzemeltetők nincsenek a helyszínen. Az üzemeltetőknek ki kell képezniük a létesítmény használóit, hogy töröljék fel a felesleges folyadékot vagy anyagot a szőnyegről, ha ilyet észlelnek, amíg az üzemeltetés gondoskodik a megfelelő tisztítószerek és eszközök általi kezelésről.

 

Hozzáférés biztosítása a kukákhoz és az újrahasznosító hulladéktartályokhoz

A véletlenszerű kiömlések megelőzése érdekében az üzemeltetőnek megfelelő számú szemeteskosarat és újrahasznosító tartályokat kell felszerelniük az egész épületbe az egyszerű ártalmatlanítás érdekében, és ezek időbeni kiürítéséről is gondoskodniuk kell, ha azok megteltek. Amikor a szemetesek túlcsordulnak, a tartalom kifolyhat, és az ügyfelek hajlamosabbak lehetnek arra, hogy szemetet egy közeli polcra vagy a padlóra helyezzék.

 

A üzemeltetőknek prioritásként kell kezelniük a folyadék kiömlések és foltok megfelelő kezelését, fokozottan figyelniük kell a megfelelő szőnyegkarbantartásra az általuk kezelt létesítményekben. Ezeket a kellemetlenségeket könnyen ártalmatlaníthatják, ha megfelelő termékek állnak rendelkezésre. Az megfelelő irodai szőnyegtisztítás alkalmazásával gondoskodhatnak a létesítmények tisztaságáról és fenn tudják tartani az ügyfelekben és a bérlőkben a jó benyomást. A tisztaságra vonatkozó elvárások mindig magasak főleg egy világjárvány idején. Azok az üzemeltetők, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, boldogabb ügyfelekkel és kiváló hírnévvel rendelkeznek.

 

A Spot Cleanic a CRYSTAL® tisztítószerek széles skáláját kínálja a Smart Care® TRIO gépekhez amik együttesen a leghatékonyabb szőnyegápolási módszert jelentik a jelenlegi piacon. További információkért forduljon csapatunkhoz a +36 30 629 29 52-es telefonszámon vagy látogasson el a www.spotcleanic.hu oldalra.